Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Američki obavještaci kažu da za Kijev ono najgore tek dolazi. Brine ih i Putinovo mentalno zdravlje: Čudno se ponaša

Ukrajinski otpor jači nego što se očekivalo i ruske vlastite logističke greške usporile su napredovanje Rusije, kažu američki i zapadni zvaničnici, izazivajući krhki optimizam. SAD su također nastavile dijeliti obavještajne podatke s Ukrajincima, uključujući ruske vojne poteze, u pokušaju da pomognu Ukrajini na bojnom polju, rekla su dva izvora za CNN.

No, obavještajni i odbrambeni zvaničnici koji pomno prate rusku kampanju kažu da Putin još uvijek drži niz poteza u rezervi koji bi mogli uništiti ukrajinski otpor.

“Sa čisto vojno-taktičkog stanovišta, Rusija ima ljudstvo i vatrenu moć da zauzme Kijev. Nema sumnje”, rekao je američki izvor upoznat sa obavještajnim podacima. “I bez obzira na to koliko su Ukrajinci pružali otpor.”

Otprilike četvrtina okupljenih ruskih trupa tek treba da uđe u Ukrajinu, rekao je novinarima u ponedjeljak visoki zvaničnik odbrane – potencijalni “drugi val”, prema dva izvora upoznata s obavještajnim podacima – a zvaničnici odbrane kažu da bi Putin još mogao narediti daleko slabiju kampanju bombardovanja, uključujući zračne napade, rakete dugog dometa i artiljeriju.

“Usporeni su i frustrirani zbog nedostatka napretka u Kijevu, a jedna od stvari koja bi mogla rezultirati je preispitivanje njihove taktike i potencijala da budu agresivniji i otvoreniji i u veličini i u razmjeri njihovog ciljanja na Kijev”, rekao je novinarima u ponedjeljak visoki zvaničnik odbrane.

I na kraju dana, kažu zvaničnici koji prate kampanju, ostaje ružna istina da je Ukrajina masovno nadjačana – čak iako je Rusija napravila, kako vojni stratezi kažu, brojne očigledne greške.

Čini se da Rusija već pojačava svoju kampanju na istoku i jugu. U gradu Harkovu na sjeveroistoku zemlje, ruske snage pokrenule su raketne napade na najmanje jednu stambenu četvrt u kojoj su ubijeni civili, prema ukrajinskim zvaničnicima i više video snimaka na društvenim mrežama koje je geolocirao CNN.
U međuvremenu, u malom južnom gradu Mikolajvu, koji se nalazi na uvali koja bi bila korisna pristupna tačka za Ruse za dovođenje trupa i zaliha, borbe su među najintenzivnijim u Ukrajini posljednjih dana.

Zabrinutost zbog Putinovog stanja duha

Možda najzloslutnije, zapadni zvaničnici takođe oprezno posmatraju Putina, pod pritiskom strašnih ekonomskih kazni koje su oslabile rublju i dovele do zatvaranja ruske berze. Oni strahuju da bi te sankcije, u kombinaciji s nedostatkom napretka u Kijevu, mogle uzrokovati da se nepredvidivi ruski lider još više naruši.

Visoki američki zakonodavci upoznati sa obavještajnim službama, zapadni zvaničnici i bivši visoki američki dužnosnici s velikim iskustvom u Rusiji počeli su otvoreno postavljati pitanja o mentalnoj stabilnosti ruskog lidera.

“Putin je potpuno izolovan, dijelom i zbog Covida”, rekao je američki izvor upoznat sa obavještajnim službama. “Sada je u osnovi samostalan, potpuno odsječen od većine svojih savjetnika, geografski izolovan… jedini ljudi koji razgovaraju s njim su ulizice koji samo pothranjuju njegovu ogorčenost.” Izvor je dodao da su obavještajci sugerirali da Putin nije čak ni slušao svoje oligarhe – tradicionalno ljude koji su imali ključni utjecaj na njegovo donošenje odluka.

Senator Marko Rubio sa Floride, najviši republikanac u Senatskom odboru za obavještajne poslove, napisao je u petak na Twitteru da je “mnogima prilično očigledno da nešto nije u redu sa Putinom”, nagoveštavajući da je njegova procjena zasnovana na obavještajnim brifinzima. “On je oduvek bio ubica, ali njegov problem je sada drugačiji i značajan. Bilo bi pogrešno pretpostaviti da bi ovaj Putin reagovao na isti način kao pre 5 godina.”

Putin je u nedjelju naredio ruskim nuklearnim snagama da budu u “posebnoj borbenoj gotovosti”, povećanom stanju pripravnosti koji je Bidenova administracija okarakterizirala kao dio obrasca neprovocirane eskalacije i “izmišljenih prijetnji”.

Zadržavanje?

Pet dana nakon svog višestrukog napada na Ukrajinu, Rusija je pretrpjela uzastopne logističke neuspjehe za koje zvaničnici odbrane i nezavisni vojni analitičari kažu da su uglavnom njeni sami. Ruske mehanizirane snage koje su bile vrh koplja često su nadmašile svoje vlastite jedinice za održavanje koje su nosile gorivo i druge zalihe, ostavljajući jedinice za podršku otvorenim za zasjedu i nasukavanje snaga koje napreduju bez goriva u rezervoaru.

“Da li su nadmašili (sposobnosti održivosti) ili jednostavno nisu to ispravno planirali, ili jednostavno nisu izvršili svoj plan za to, ne znam”, rekao je visoki zvaničnik odbrane. Ali, “četvrti dan im ponestaje benzina i imaju problema sa logistikom. Naša procjena je bila da nisu vjerovali da će imati te vrste problema tako rano.”

U međuvremenu, zapadni zvaničnici su navijali za bolji prikaz ukrajinskih snaga nego što se očekivalo, posebno koliko su efektivno koristile rakete Stinger sa ramena i protivavionsku artiljeriju koju je obezbjedio Zapad za obaranje nepoznatog broja ruskih helikoptera i fiksiranih – krilni avion.

“Rusi nemaju potpunu kontrolu nad vazdušnim prostorom cijele zemlje”, rekao je visoki zapadni obavještajni zvaničnik. „U oblastima u kojima su ruske vojne operacije najintenzivnije na zemlji, to su oblasti u kojima Rusi imaju najveću kontrolu nad vazdušnim prostorom u pogledu vazduha.

Ali zapadni zvaničnici još uvijek nisu sasvim sigurni zašto je Rusija zadržala neke snage izvan ukrajinskih granica, ili zašto Rusija još nije izvela onu vrstu elektronskog rata protiv Ukrajine kakvu je Zapad očekivao – poput masovnih hakerskih kampanja i napada na kritičnu infrastrukturu.

Jedan zvaničnik je rekao da SAD vjeruje da se Rusija suzdržavala od prekida komunikacija na terenu – taktika koju je Zapad očekivao rano, ali se tek treba desiti – jer je ruskim vojnim snagama potrebna ta infrastruktura za međusobnu komunikaciju.

Što se tiče trupa ostavljenih na granici, moguće je da je Rusija planirala napad u talasima u pokušaju da iscrpi Ukrajince prvim talasom, a zatim ih uništi drugim talasom novih trupa, tvrde dva izvora upoznata sa obaveštajnim službama. Također je moguće, prema jednom od tih izvora, da je Rusija jednostavno krenula oprezno nakon što se suočila sa težom borbom od očekivane.
U ovom trenutku, rekli su zvaničnici, nemoguće je odrediti vremenski okvir koliko dugo će ukrajinske snage moći držati Ruse na vratima Kijeva.

“Ne mogu dati broj (o tome koliko dugo Kijev traje)”, rekao je visoki zvaničnik zapadne obavještajne službe. „Ne mogu vam reći da će to trajati satima ili danima.

“Dok Ukrajinci postavljaju čvrstu odbranu, i to mnogo bolju nego što su Rusi očekivali, doći će vrijeme kada će ostati bez municije. Doći će vrijeme kada će ostati bez goriva i moći će ne mrdaj”, rekla je ova osoba. “Mi smo toga svjesni i oni to imaju na umu.”

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x