Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

AMERIČKI MAGAZIN “FORBES”: Pedeset liječnika i znanstvenika postalo milijarderi u korona-godini

Novopečeni milijarderi obogatili su se zahvajujući investitorima koji su nagrnuli da ulažu u njihov rad na razvoju vakcina protiv Covida-19, metoda liječenja i medicinskih aparata.

Najznačajnije pridošlice su znanstvenici koji stoje iza dvije najuspješnije vakcine protiv koronavirusa – one koju su razvile kompanije “Pfizer” i “BioNTech” i druge, koju je proizvela američka firma “Moderna” sa sjedištem u Massachusettsu.

Prema “Forbesu”, na čelu liste novih bogataša u sferi zdravstva je Ugur Sahin, izvršni direktor “BioNTecha”, koji je kompaniju osnovao sa suprugom Ozlem Tureci, i koji sada vrijedi 4,2 milijarde dolara, a prati ga Stéphane Bancel, direktor “Moderne”, koji raspolaže bogatstvom od 4,1 milijardu dolara.

Vrtoglavi uspon “Moderne”, napominje list, stvorio je od njenih prvih investitora, imunologa Timothyja Springera s Harvarda i naučnika sa MIT-a Roberta Langera, još dva milijardera.

Novi milijarderi potječu iz 11 zemalja, a većina živi u Kini, prvom epicentru Covida-19.

Na trećem mjestu po novostečenom bogatstvu nalazi se Kineskinja Juan Liping, inače kanadska državljanka, sa iznosom od 4,1 milijardu dolara, koja posjeduje 24 odsto dionica kompanije “Shenzhen Kangtai”, jednog od vodećih kineskih proizvođača vakcina.

Na listi prvih 10 novih milijardera slijede: Hu Kun, predsjednik kineske firme “Contec Medical Systems” s neto vrijednošću bogatstva od 3,9 milijardi dolara, Kanađanin Carl Hansen, suosnivač firme “AbCellera” (2,9 milijardi dolara), Amerikanac Timothy Springer, imunolog i molekularni farmakolog s Univerziteta Harvard i dioničar “Moderne” (2 milijarde dolara) te Italijan Sergio Stevanato (1,8 milijardi dolara), predsjednik “Stevanato grupe”, koja se bavi medicinskom opremom.

Na osmoj poziciji je Robert Langer s Tehnološkog instituta Massachusetts (MIT) i takođe dioničar “Moderne”, s neto bogatstvom od 1,5 milijardi dolara, a “Forbesovu” desetočlanu elitu najbogatijih ljekara i naučnika zaključuju Indijac Premchand Goda, čelnik kompanije “Ipca Labs” (1,4 milijarde dolara) i Amerikanac August Troendle (1,3 milijarde dolara), izvršni direktor firme “Medpace”, koja pruža usluge istraživanja i kliničkih ispitivanja farmaceutskim kućama.

Kompletnu listu možete pogledati ovdje.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x