Kontaktirajte nas na:

Politika

Ako Srbija uspije u destabilizirati Crnu Goru, sljedeća na redu je BiH

Je li mučno i nimalo sveto ustoličenje novoga crnogorsko-primorskog mitropolita Joanikija Mićovića u dimu suzavca i snazi pendreka na Cetinju, bastionu crnogorstva, početak završne faze realizacije Vučićeva (i kremaljskog?) projekta “srpskog sveta” te posljednja bitka za opstanak nečega što se zove crnogorska država i nacija?

Online:

/ Datum objave:

Crna Gora već dugo hoda po rubu pameti, nad ambisom koji je može povući u sukobe nesagledivih posljedica i gurnuti u građanski rat. Crna Gora danas nije daleko od tog zlokobnog scenarija jer je suočena s ozbiljnom ugrozom opstojnosti vlastitog postojanja te ponovnog “uguravanja” u “srpski svet” koji posljednjih mjeseci intenzivno propagira režim u Srbiji. To nije ništa drugo nego “drugo pakovanje” svih dosadašnjih velikosrpskih projekata, od Garašanina i sela Ba do Memoranduma SANU i ratne politike Slobodana Miloševića, na žalost samo kao dokaza da se u srpskoj politici na ovim prostorima ništa nije promijenilo u posljednjih 40-ak godina te da ni krvavi ratovi u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu nisu bili dovoljni da se stvari promijene i opamete.

Crna Gora je danas najveći bolesnik Balkana, duboko uzdrmano i podijeljeno društvo u kojem jedna iskra može izazvati stravični požar. Kako kaže Milo Đukanović, Crna Gora je pod agresijom Srbije. Vučić mu je uzvratio da je Crna Gora “uvijek (!?) bila poligon za napade na Srbiju” te da je ni Đukanović, ni bilo tko drugi neće uspjeti pokoriti “kao što ste činili prethodnih 30 godina”.

Nakon prošloljetne promjene vlasti kada su, uz političku logistiku i mentorsku podršku SPC-a, na izborima pobijedile prosrpske opcije, Crna Gora se zaljuljala, a u toj pobjedi i srbijanski režim i podgorička vlast uvidjeli su šansu “vraćanja bludnog sina” ponovno pod skute Beograda, kao “druge srpske države”.

Crnogorska nacija se degradira, kao “defekt”, “otpadak srpstva” i “brozomor” (nacija koju je izmislio J. B. Tito), a sve je puklo kad je procrnogorska vlast željela ojačati ulogu nacionalne Pravoslavne crkve koju je, iako autokefalnu, podsjetimo, nakon aneksije crnogorske kraljevine ukinuo kralj Aleksandar Karađorđević, da bi je sada Aleksandar Vučić usred cetinjskog bunta usporedio s Pavelićevim HPC-om u zloćudnoj NDH, čime šalje jasnu poruku što misli o crnogorskoj samostalnosti.

I ekumenistički vrlo razborit patrijarh Porfirije koji je, unatoč suzavcu i barikadama, predvodio ustoličenje, pokazao je što misli o Crnoj Gori – ne želi niti čuti za crnogorsku Crkvu i Crnogorce kao zasebni nacionalni i vjerski identitet.

Bilo je nadmeno doći na Cetinje koje je simbol suverene i samostalne Crne Gore i gdje su, nemojmo zaboraviti, u jeku bezočnih bombardiranja Dubrovnika ovi isti ljudi koji su i danas prosvjedovali protiv ustoličenja Joanikija na Cetinju (ne protiv ustoličenja kao takvog) imali ponosa i snage zapjevati “S Lovćena zora kliče, oprosti nam, Dubrovniče”.

Eventualnim “padom” Crne Gore mijenja se cijela slika naše regije prema zamisli “srpskog sveta”, a onda nije teško zamisliti da je BiH sljedeća na tapetu. Opstanak Crne Gore važan je za obuzdavanje Vučićevih planova kao jedinog vožda Srba u regiji.

Izvor: Jutarnji list

5 1 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

Penava postao član Domovinskog pokreta i istaknuo kandidaturu za predsjednka stranke

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava novi je član domovinskog pokreta, objavili su iz te stranke jučer, a već danas je Penava organizirao konferenciju za medije na kojoj je najavio svoju kandidaturu za predsjednika te stranke.

Online:

/ Datum objave:

O kandidaturi Ivana Penave za predsjednika Domovinskom pokreta špekulira se otkako je Miroslav Škoro naprasno podnio ostavku na tu funkciju.
Neki od najistaknutijih članova Domovinskog pokreta s malo su suptilnosti govorili o svojoj želji da upravo Penava preuzme stranku i osvježi joj lice nakon velike havarije.

Penavinu kandidaturu među prvima je pozdravio član predsjedništva Domovinskog pokreta, Igor Peternel, koji je za Dnevno komentirao i službenu objavu kandidature. Ivan Penava sigurno ulazi u utrku za predsjednika, a hoće li u toj utrci imati protukandidata, prema riječima Igora Peternela – „još se ne zna“.

Penava bez protukandidata?

„Mislim da je moguće da se još netko kandidira. Mi smo stranka od nekoliko tisuća stranka i zna se koji je postupak. Prema statutu, za kandidaturu treba skupiti potpise i postoji šansa da se kandidira još dvoje troje ljudi. To je moguće, a gospodin je za sada prvi i jedini kandidat i ja to podupirem“, rekao je Peternel.

Na zamolbu da nam otkrije šuška li se o nekim imenima drugih kandidata, Peternel kaže da nema apsolutno nikakvih saznanja o tome tko bi se još mogao kandidirati.

Penava ima jednu prednost u odnosu na Škoru

Peternel smatra da je „odlično što se gospodin Penava odlučio na kandidaturu“ i dodaje kako bi Penava mogao udahnuti svježine u stranku, a istaknuo je i jednu prednost koju po njemu Penava ima u odnosu na Miroslava Škoru.

„Gospodin Penava ima dobro stranačko iskustvo i zna kako stvari funkcioniraju, ima energije i taj pobjednički stav. Ima nekoliko političkih utakmica u nogama i krug birača koji ga podupire. Ima duha. Dobio je vrlo tešku političku utakmicu na izborima u Vukovaru za gradonačelnika. Ima izraženu osobnost. Ono što je jako bitno, gospodin Penava je vrlo popularan u Slavoniji kao što je bio i gospodin Škoro, ali gospodin Penava je jako popularan i u Dalmaciji. To je regija u Hrvatskoj gdje smo mi postigli nešto slabiji rezultat. Tu je gospodin Penava vrlo važno pojačanje. Osim toga, Penava ima i veliku podršku u Zagrebu. Stoga, ja uopće ne dvojim da je to odlično rješenje. Osim toga, svjetonazorski podržavam gospodina Penavu“, zaključio je Peternel.

“Radić je ozbiljan čovjek”

Na pitanje, zašto i gospodin Radić nije istaknuo svoju kandidaturu, Peternel odgovara:

„Gospodin Radić je ozbiljan čovjek i čak i da se nešto promijenilo u odnosu na prije, on ne bi prekršio svoju javnu riječ“, rekao je Peternel i najavio kako će se stranka u narednom razdoblju snažno angažirati po pitanju obnove, odnosno kako kaže Peternel, „ne obnove“, a otkrio je i kako njihov tim radi na temi reforme zdravstva koja samo što nije izašla iz Vlade.

Izvor: dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

MILANOVIĆ ODRŽAO GOVOR PRED GENERALNOM SKUPŠTINOM UN-a: Govorio je i o BiH i “konceptu konstitutivnog naroda”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na Skupštini Ujedinjenih naroda u utorak je održao govor.

Online:

/ Datum objave:

“Više nego ikad važno je jačati multilateralizam”, rekao je Zoran Milanović na početku govora i dodao:

“Katastrofe zbog klimatskih promjena nešto je s čime se sve teže nosimo, a naši najveći znanstveni umovi kažu da ne možemo ignorirati način na koji klimatske promjene pogoršavaju situaciju. Sve je više migracija što dovodi do nezadovoljstva, a populisti zlonamjerno zanemaruju činjenice i dovode do toga da je povjerenje u znanost i medije poljuljano.

Naša odgovornost kao globalih lidera je uhvatiti se u koštac s ovim problemima i dati nadu ljudima. Multilateralizam i međunarodna suradnja nemaju alternativu.

Želim naglasiti predanost Hrvatske na kolektivnim naporima hvatanja u koštac, a odnosi se na poduzimanje aktivnosti oko klimatskih promjena, solidarnost, zaštitu ljudskih prava, humanitarnog prava, promociju edukacije žena, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

G. predsjedavajući, pandemija je povijesna kušnja za našu generaciju. Način kako danas regiramo uvelike će utjecati na nadolazeće generacije.

Nekoliko riječi o jugoistočnom susjedstvu. Hrvatska ima interes u prosperitetu tih zemalja i zato je Hrvatska jedan od najvećih zagovaratelja njihovog ulaska u EU. Demokratska transformacija i vladavina prava su pritom ključni. Bosna i Hercegovina, kako bi krenula naprijed, treba okvir koji se temelji na principima federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavništva. Koncept konstitutivnog naroda često je pogrešno predstavljen kao prepreka jednakim pravima svih građana. Reforme u BiH su nasušno potrebne.

Promocija prava žena i djece, borba protiv govora mržnje, zabrana smrtne kazne, zaštita manjina, to su naši prioriteti.

Hrvatska još traži 1.858 svojih građana koji se vode kao nestali iz Domovinskog rata. To je dugotrajan teret za obitelji, ali i za društvo koje želi krenuti dalje. Priznajem da ne shvaćam zašto ne dolazi do dijeljenja informacija, zašto nema pristupa arhivima o mogućim lokacijama masovnih grobnica. G. predsjeddavajući, nemoguće je ne prisjetiti se napada 11. rujna.”

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

CHRISTIAN SCHMIDT: “Nisam tu da se svidim političarima; bonske ovlasti su mi na raspolaganju”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je da su bonska ovlaštenja alati koji mu stoje na na raspolaganju.

Online:

/ Datum objave:

“Ja sam visoki predstavnik u BiH koji kontrolira provođenje Dejtonskog sporazuma”, kazao je Schmidt u intervjuu BN TV.

Poručio je političarima da se drže činjenica navedenih u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“Visokog predstavnika bira Vijeće za implementaciju mira u BiH tako da preporučujem da ne razgovaramo o postupcima nego o sadržaju”, kazao je Schmidt te dodao da nije tu da bi se svidio političarima nego da zajedno uradi nešto dobro za sve.

“Želim da zajedno uradimo nešto za sve ljude u BiH i svima preporučujem da u tome sudjeluju, a oni koji blokiraju znači blokiraju sami sebe”, kazao je Schmidt.

Govoreći o blokadi vlasti koja je nastala zbog Zakona o negiranju genocida, Schmidt poručuje da dobro poznaje krize u BiH te da razgovara sa ljudima i da je u političkom smislu važno da sugovornici budu i nositelji vlasti i to će biti.

“Mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu. Ja sada promatram i nakon toga ću pokrenuti neke stvari”, kazao je Schmidt.

Na pitanje je li bilo signala od predstavnika vlasti Republike Srpske da s njim razgovaraju, on odgovara potvrdno, ali nije htio precizirati detalje.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Kojem cjepivu najviše vjerujete?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x