Kontaktirajte nas na:

Politika

Slaven Raguž: SDA i HDZ su pričali o iseljavanju i zaključili da nema problema – ne odlaze njihovi birači

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž u intervjuu za Hercegovina.info govori o Zakonu o zaštiti obitelji s djecom u HNŽ-u, iseljavanju Hrvata, prijavi Federalne televizije po kojoj je ista morala platiti kaznu od 6000 maraka. Upitan zašto to nisu činile i druge hrvatske stranke Raguž kaže da je lakše plašiti narod Sarajevom. Govorio je i o „incidentu“ na Kupresu, formiranju vlasti i ostalim aktualnostima. Upitan kakav je Hrvat koji nije omiljen ni Mostaru ni Sarajevu, Raguž odgovara – budala.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Usudili ste se nedavno reći da je Zakon o zaštiti obitelji u HNŽ-u donesen samo kako bi se reklo imamo ga. Upravo taj zakon propisao je da morate donijeti tridesetak papira za 25 maraka dječjeg dodatka, a nemate pravo na njega ukoliko po članu obitelji imate iznad 133 marke. Je li taj Zakon pomogao obične – prosječne obitelji koje i rađaju djecu?

-Od stupanja na snagu tog zakona u HNŽ-u smo imali 1790 rođenih, 2234 umrlih, broj brakova se povećao za 7%, a broj rođenja smanjio za 11%. To pokazuje kako je zakon o zaštiti obitelji s djecom toliko dobar da imamo za 444 više umrlih, nego rođenih i da ljudi radije rađaju svoju djecu vani, nego u HNŽ-u, gdje je Vlada njihovu obitelj zakonski „zaštitila“.

Isključiva svrha zakona je ta da se Vlada HNŽ-a i Nevenko Herceg mogu pohvaliti kako su oni, eto, donijeli Zakon o zaštiti obitelji s djecom. Na sjednici Skupštine HNŽ-a koju ste spomenuli sam predložio amandmane koji bi uistinu bili demografski, poput ukidanja poreza na prvu nekretninu bračnim parovima ispod 40 godina, oslobađanje poreznih davanja majkama s djecom, kreditne povlastice obiteljima sa djecom itd. Za sve to postoje novci u proračunu, no za sve ovo nije bilo sluha. Pokušat ćemo na nekoj od sljedećih sjednica predložiti naše izmjene ovog Zakona koji će biti uistinu za potrebe obitelji s djecom, a ne za potrebe marketinga Vlade HNŽ-a.

Učenike od 1 do 5 razreda u ZHŽ-u dočekali su na klupama besplatni udžbenici. U HNŽ-u su dodijeljene školske torbe i pribor socijalno ugroženoj djeci, a ista su i fotografirana prilikom primopredaje torbi i pribora, te izašla na svim portalima. Kako to komentirate?

-Zakon jasno govori kako se učenicima mora osigurati besplatni udžbenici, priručnici i drugi didaktički materijal. No, u nas za to nema „financijskih sredstava“. S druge strane, financijskih sredstava ima kada se nabavljaju službena vozila ili kada milijuni KM odu za potrebe troškova raprezentacije ili tzv. projekata razvoja poduzetništva, ekološke održivosti i sl. Tu se na cijenu ne gleda kao opterećenje, jer dobar dio tog novca se vrati u stranačke kase i džepove vladajućih struktura. Mi smo postali neofeudalno društvo podijeljeno na kaste, a pri vrhu je ova politička kasta partijskih mediokriteta koji su sebeljubljem i gramzivošću nadomješćuju apsolutni manjak znanja, umijeća i osjećaja za opće dobro. Slikanje sa djecom iz socijalno ugroženih obitelji je čista zloupotreba kako bi tobože dokazali svoju dozu ljudskosti i bliskosti s narodom. Umjesto one biblijske „neka ti ljevica ne zna šta radi desnica“, imamo patološki izostanak socijalne osjetljivosti.

14 tisuća je godišnje manje Hrvata u BiH, kako kažu crkveni podatci, a odlaze i pripadnici druga dva naroda. Kako to da BiH od 25 ministarstava na federalnoj i državnoj nijedno nije posvetila obitelji, demografiji, mladima?

-Definiranje jednog ministarstva koje bi resorno tretiralo demografiju ili obitelj u našim uvjetima bi značilo generiranje administracije i prostora za uhljebljivanje partijske rodbine, omladine i prijatelja. Ne samo zbog toga, zbog niza drugih razloga sam i ja protiv toga. Demografija, obitelj, mladi su teme koje moraju tretirati sva ministarstva sustavno i komplementarno. Fiskalna rasterećenja, poticaji poduzetništvu, obrtu, zdravstveno socijalna sigurnost, jednakost pred zakonom, jednakost na tržištu i sl, su teme koje definiraju i moraju biti sadržaj demografske politike. To jedno ministarstvo neće i ne može riješiti, nego moraju koordinirano rješavati sva ministarstva. Međutim, kod nas nije problem jedno ministarstvo manje ili više, problem je što se mi općenito kao društvo moramo resetirati, jer općenito imamo poremećene vrijednosti koje vladaju, no to je tema za neke druge rasprave.

Jesu li se politika, pa dijelom i vjerske zajednice u BiH odnarodile, kome služe, bave li se narodom ili sobom?

-Mi ne živimo život demokratskog društva, utemeljenog na suvremenim europskim kulturološkim slobodnomislećim temeljima, mi smo samo iz jednog režima prešli živjeti u drugi, koji je samo nadograđena inačica prethodnog. Političke strukture služe isključivo sebi i postale su samima sebi svrha.

Kreirali su društvo po mjeri sebe i svojih i njihova jedina preokupacija je opstati tu gdje jesu i, zlorabeći svoje funkcije i novac poreznih obveznika, održavati kvalitetu života na koju su navikli. I nama je sve to normalno, jer smo negdje u hodu zagubili onaj moralni kompas koji bi morala biti naša Crkva. Čast izuzecima, teško ćete sa oltara čuti ikakvu realnu kritiku društvene i moralne dekadencije društva u kojem živimo. Nitko ne očekuje da se imena spominju i zauzimaju strane, ali mora se otvoreno sa oltara govoriti o pojavama. Ono što je najžalosnije, kada se taj govor o „pojavama“ i dogodi, to nema nikakve veze s nama, nego se govori o Hrvatskoj.

Štrajk prosvjetara, partizani, komunisti iz Sabora, treba li vojska čuvati hrvatsku granicu ili ne, dok migranti normalno šetaju Hercegovinom, pale kuće, kradu auta itd. Uradite anketu među klerom tko su ministri po županijama, Federaciji ili Vijeću ministara. Rijetko koji će znati ijednog. Svi znaju imena hrvatskih ministara iz Vlade RH. Koliko smo se pogubili vjerojatno najbolje oslikavaju pojedine obljetnice po Mostaru, Čapljini i Grudama, gdje dužnosnici ujutro idu na obrede kod samozvanih franjevaca, popodne su regularno na misama i slikaju se u prvim redovima kod dijecezanskih svećenika i biskupa, regularno primajući sakramente. No, srećom izuzetaka ima itekako. Nadati nam se da će oni postati pravilo.

Po vašoj prijavi FTV će morati platiti 6000 KM zbog „nepravičnog i pristranog“ izvješćivanja. Nije li onakvo izvješćivanje zapravo dvosjekli mač i ide u prilog onima protiv kojih se izvješćuje?

-Cilj nam je bio pravno dokazati kako je ta televizija politički pristrana i kako informativni program koristi za bošnjačku političku propagandu. Argumentima i pravnim instrumentima u tome smo uspjeli, iako se skoro 10 mjeseci radilo pritiske da u svemu tome odustanemo ili ne uspijemo. Novčani iznos je potpuno irelevantan u ovoj cijeloj priči, ono što je važno jeste da sad napokon imamo crno na bijelo dokazano kako FTV kao dio JRTVS-a otvoreno promovira bošnjačku politiku. Slažem se s Vama u potpunosti da njihovo pristrano novinarstvo u biti radi reklamu ovima protiv kojih se izvještava.

Kako to da druge hrvatske stranke nisu posezale za istim instrumentima?

-Iz prostog razloga što im to nije u interesu. Zar nije komotnije govoriti o „medijskom Sarajevu“ i u nedostatku ikakve svoje politike, plašiti narod Sarajevom. Imamo svoje ministre, imamo ljude u nadzornom odboru RAK-a, imamo ljude u Vijeću za medije, imamo sve instrumente za pravno regulirati cijelu medijsku scenu i uvesti je u zakonske okvire, ali ništa ne radimo na tom planu. Kada bi Hrvati, općenito, na funkcijama imali ljude koji bi na tim funkcijama radili ono što im je u opisu posla, ali za opću dobrobit, hrvatsko pitanje u BiH bi se riješilo samo od sebe, i to u roku od godinu dana.

Imamo Hrvate koje hvali Mostar, pa one druge koje ‘lajkuje’ Sarajevo. Kakav ste Hrvat kada Vas kudi Mostar, a ne lajka Sarajevo?

Najbolji odgovor na Vaše pitanje je dao prof. Ivica Šola na jednoj od tribina koje smo organizirali prošle godine. On vrlo dobro poznaje situaciju u BiH, ali nikada nije očekivao da će, nakon što smo najavili našu tribinu gdje nam je bio gost, imati na desetine poziva i ne znam koliko SMS poruka od strane kolega sa Sveučilišta kako smo mi izdajnici i Platformaši, dok su ga „Sarajlije“ na portalima proglasile klerofašistom i nacionalistom, jer se stavio u kontekst HRS-a. Tribinu je započeo riječima: „tek sad vidim da ste i vi budale…kao što sam i ja. Najgore je imati svoje ja, misliti svojom glavom i stajati sa oba stopala na zemlji“.

Aluminij ima prošlost, ostao je bez sadašnjosti, može li maštati o budućnosti?

-Naravno da može, ali pravo je pitanje postoji li volja za to? Prva stvar je analizirati strukturu duga. Je li uistinu dug 200 milijuna Eura? Zašto je Aluminij morao plaćati taksu za emisiju CO2 koja je utjecala od 22 do 25 eura po MWh na cijenu struje? Po kojim kriterijima su formirane cijene struje od strane DERKa i nadležnih institucija? Koja je logika vezanja za mađarsku burzu? Kad se dadnu odgovori na ova pitanja, dobit će se stvarna slika duga, odnosno, postoji li on uopće. Oduzmite ovu taksu za CO2 od cijene struje po MWh, oduzmite još nekoliko ad hoc izmišljenih parafiskalnih nameta za Aluminij, vrlo lako bi se moglo doći do zaključka kako je Aluminij i pretplatio struju, a ne da duguje. No, ukoliko je dug ipak realan, onda je neminovno nalaženje strateškog partnera, ali se njemu mora otvoriti put za poslovanje na dva načina: ili pokrenuti stečajni postupak ili da se dug prema EPHZHB ili kome već pretvori u vlasnički udio, pa da partner razgovara sa njima umjesto sa Vladom, koja se pokazala krajnje nesposobnom.

Bili ste na prosvjedu pred HDZ-om kada se raspadao Aluminij. Kakvu ulogu je odigrala politika u raspadu tog poduzeća?

-Najveću ulogu je odigrala politika. Vlada FBiH 25. listopada 2018. donosi odluku o financijskoj konsolidaciji Aluminija. Skupština EPHZHB, gdje je ta ista Vlada u većinskom vlasničkom udjelu, krajem prosinca prošle godine donosi Odluku o opskrbi Aluminija do 31.12.2019. Najednom, 10.07.2019. dolazi do gašenja Aluminija. Kako je to moguće?! S druge strane na stotine milijuna KM ove godine je otišlo za konsolidaciju rudnika i kupovinu socijalnog mira. Naravno da je tu HDZ BiH najodgovorniji, jer njihovi ministri sjede u toj Vladi Federacije i za sve ovo dižu ruke. Tko imenuje povjerenstvo DERK-a koji definira cijene struje? Tko sjedi u Vijeću ministara i Vladi Federacije gdje se kreiraju politike razvoja energetskog sektora i politike cijena? Sa funkcijom ne dolaze samo beneficije i troškovi reprezentacije, nego dolaze i odgovornosti. Jesmo Vi i ja imenovali te ljude na funkcije ili ih je imenovala politika?

Kada u Mostaru gradonačelnik neće biti Ljubo Bešlić?

-Vjerojatno kad obori rekord Josipa Broza Tita u godinama vladanja. Naime, u HDZ-u se Tito koristi kao uzor u svakom smislu, pa i u onom o trajanju mandata na funkciji.

Prema izjavama Fadila Novalića Federalna Vlada u protekle 4 godine sve je riješila, neuposlene, umirovljenike, Aluminij, a što nije riješiti će. Ima li uistinu razloga za euforiju?

-Što očekivati od čovjeka i Vlade koju predstavlja, a koja se hvali padom neuposlenosti do kojeg je došlo zbog depopulacije i odlaska radne snage. BiH je, po podacima Svjetske banke, na prvom mjestu liste zemalja po broje emigranata u odnosu na matično stanovništvo. Prije godinu dvije su najavljivali „šminkanje Aluminija“ prije prodaje, pa smo vidjeli kako je završilo.

Tako vjerojatno problem umirovljenika rješavaju kupujući vrijeme dok oni ne umru. Na jednom od nedavnih sastanaka delegacija SDA i HDZ-a bilo je malo riječi o odlasku ljudi i pitanju „tko će glasati na izborima“, pa je jedan od nepisanih zaključaka bio kako to neće biti problem za ove dvije stranke. Manje će ljudi glasati na izborima, ali procentualno će ove stranke imati više glasova, jer ne odseljavaju njihovi birači, idu oni koji se ne žele režimski uhljebiti. Tako, iz njihove perspektive, razloga za euforiju ima itekako. Iz perspektive tzv. običnog čovjeka na žalost ima razloga za sve, osim euforije.

SDA i HDZ najavljuju intenzivnije razgovore oko formiranja vlasti. Hoće li doći do formiranja vlasti bez ANP-a, izmjena izbornog zakona i drugih stvari koje su stavljene kao uvjet?

-Ne trebamo se zavaravati, nikakav ANP i nikakav izborni zakon nisu presudni za odlaganje formiranja vlasti. Da je SDA uspjela skinuti Vladu KS-a i ući u vlast u toj županiji, davno bi se formirala vlast na svim razinama. Dodatnu kočnicu činio je i Kongres SDA iz rujna. Sada je jednostavno vremenski neminovno da se vlast mora formirati čim prije, jer ubrzo ulazimo u 2020. g. koja je izborna godina. Tako da će se u nekom trenutku naći neki isprazni izgovori, raspodijeliti resori i to je to. Floskula o neformiranju vlasti bez izmjena izbornog zakona je postala floskulom u trenutku kada aktualni ministri u Vladi Federacije i Predsjednik Federacije nisu prestali u punom kapacitetu funkcionirati kao takvi nakon izbora. Dodatnu težinu toj floskuli dalo je i izglasavanje Proračuna rukama „nove parlamentarne većine“, kako reče Mladen Bošković, izglasavanjima financiranja Bloka 7, konsolidacije rudnika, zakona o braniteljima i propašću Aluminija.

Na zadnjem sastanku u Mostaru SDA i HDZ bilo je govora i o Mostaru. Dogovoren je zajednički nastup ove dvije stranke na lokalnim izborima. Kako to komentirate?

-Nakon zadnje presude suda iz Strasbourga, međunarodna zajednica će uraditi pritisak na Ustavni sud da nađe rješenje. Ustavni sud će se proglasiti nenadležnim, pa će se sve prebaciti na Središnje izborno povjerenstvo koje će, kao i u slučaju prošlih Općih izbora, donijeti privremeno, ali trajno rješenje. SDA i HDZ neće doći nikada do rješenja, jer im jednostavno nije u interesu. Raspolažu svim proračunskim sredstvima bez ikakvog mehanizma kontrole. Što se tiče lokalnih izbora, Dragan Čović je nedavno izjavio kako će stranke HNS-a ići zajedno na lokalne izbore. Sada se najavljuje zajednički nastup sa SDA. Nedavno je jedan od članova Predsjedništva HNS-a prešao u Klub SNSD-a. Tako ćemo za lokalne izbore imati sva tri konstitutivna naroda zastupljena u okviru HNS-a. Još da nam je naći i neke Sejdiće i Fincije, mogao bi HDZ preimenovati u BHNS.

Kako komentirate nedavni „incident“ u Kupresu? Radi li se o ishitrenoj reakciji, kojoj tu nije bilo ni mjesto ni vrijeme, kako tvrde portali naklonjeni HDZ-u, ili se radi o „vapaju i kriku hrvatskog branitelja“ kako je to na svom profilu rekao fra Mario Knezović?

-Upitao bi ove partijske novinare, a kada bi to bila prigoda, mjesto i vrijeme? Možda zasjedanje HNS-a u Kosači? Pa ja osobno sam tom prigodom sasuo u lice svima prisutnima iz vrha hrvatske politike sve u oči, je li pilo vode? Samo sam sebi i svojima stvorio probleme, jer im se režim i dandanas osvećuje. Istup hrvatskog ratnika u Kupresu je jedna sasvim razina više i tu je fra Mario u potpunosti u pravu.

Radi se o čovjeku koji je život stavio na kocku, koji je kao zapovjednik živote svojih suboraca stavljao na kocku i gledao kako ginu. Slušajući floskule s govornice čovjeku jednostavno prekipjelo, jer se upitao kome je dao najbolje godine svoga života. Pazite, ja sam se nadao kako će presuda Šestorci i smrt generala Praljka nama Hrvatima biti svojevrsna katarza, nije se dogodilo. Nadao sam se da će to biti Aluminij, ali i to je režimska mašinerija uspjela amortizirati. Nadati nam se jedino da će Vladislava Berića biti što više. Da će se konačno branitelji početi buditi. Oni mogu biti ta iskra koja će zapaliti hrvatsku katarzu.

Koji su daljnji planovi Republikanaca?

-U sljedećem periodu ćemo konsolidirati svoje redove, budući da imamo dosta novih članova koji su nam se priključili zadnjem periodu i naći ćemo način da ih sve aktivnije angažiramo. U međuvremenu, ići ćemo sa prijedlozima pojedinih izmjena i dopuna Zakona koje ćemo staviti u proceduru, nastaviti aktivno djelovati kroz razine gdje smo izabrani i tako se pripremati za lokalne izbore.

Izvor: hercegovina.info

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

NIKŠIĆ: Svi smo mi savremenici Alije Izetbegovića, žao mi je što prednost nije dao građanima

Na dan kad se obilježava 17. godišnjica od smrti prvog predsjednika međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine zanimljiva je percepcija njegovog lika i djela od lidera aktualne opozicije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Nermin Nikšić o Aliji

Na dan kad se obilježava 17. godišnjica od smrti prvog predsjednika međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine zanimljiva je percepcija njegovog lika i djela od lidera aktualne opozicije.

S obzirom da se svi možemo nazvati savremenicima Alije Izetbegovića, teško je dati objektivan sud, kaže za Klix.ba predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

“Nesporna je činjenica da se radi o prvom predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Žao mi je da je, u periodu kada je mogao presudno utjecati, prednost dao zastupanju naroda umjesto građana. Kada gledam s ove vremenske distance, potpuno svjestan turbulentnog vremena i agresije kroz koju je prošla naša zemlja, ne mogu se oteti utisku da su bila dva lica, rekao bih dva pogleda Alije Izetbegovića na odnose u Bosni i Hercegovini”, kaže Nikšić.

Jedno je ono što je, potpuno ispravno, dodaje on, govorio o multietničkoj Bosni i Hercegovini, a drugo je ono što (ni)je bio spreman uraditi da tako bude. Zato je najbolje ostaviti da historija donese konačan sud o njegovom liku i djelu u vremenu koje je pred nama.“Želim vjerovati kako ni sam Izetbegović ne bi bio saglasan sa novovremenim kreiranjem kulta ličnosti, a pogotovo aktuelnog takmičenja u tome ko je veći poltron porodice Izetbegović.

U svakom slučaju je nesporno da ima svoj dio zasluga za međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine i zaustavljanje rata. Za Bosnu i Hercegovinu je bitno da bez ostrašćenosti i iracionalizma od lidera iz prošlosti preuzme najpozitivnije prakse koje možemo primijeniti kako bi život naših ljudi danas učinili boljim, a ne kako bismo ostali zarobljeni u raspravama o prošlosti”, zaključio je lider SDP-a. | TBT

Nastavi čitati

Politika

HASANBEGOVIĆ OŠTRO PO PLENKOVIĆU: ‘Počinio je kazneno djelo!’

O tome tko je kriv za radikalizaciju Hrvatske, koplja su lomili Nina Obuljen Koržinek i Zlatko Hasanbegović.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Zlatko Hasanbegović

Zlatko Hasanbegović ustrajan je u stavu da je u ovom slučaju došlo do “zamjene teze”:

“Zamijenjena je teza”

“Ovdje je, nasreću, ostalo sve u pokušaju. Sve ostalo je špekuliranje i zamjena teza. Imamo prvorazredni škandal da je predsjednik Vlade svoje političke neistomišljenike, zakonite predstavnike hrvatskoga političkog života optužio kao inspiratore i poticatelje navedenog kaznenog djela, a to je samo po sebi kazneno djelo”, izjavio je za N1.

Hasanbegović još više zamjera potez potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda koji je najavio istragu saborskih zastupnika. Također je dodao kako u Hrvatskoj nema nikakve radikalizacije:

“Plenković konstruira paniku”

“Svjedoci smo da se mjesecima pojedinačni ekscesi koje u Hrvatskoj ima značajno manje nego drugdje pokušavaju iskoristiti za stvaranje moralne panike. Pokušava se konstruirati izvanredno stanje, konstruira ga Plenković kako bi raspravu skrenuo s ključne teme, a to je suština njegove politike”, kazao je.

Obuljen zamolila Hasanbegovića da prestane sa govorom mržnje

Nina obuljen izjavila je kako joj je teško pratiti “tijek Hasanbegovićevih misli” te ga zamolila da zajedno sa svojim istomišljenicima prekine sa govorom mržnje. Ministrica kulture i medija istaknula je da je važno da se mlade ljude uči kritičkom mišljenju te da ne vjeruju svemu što vide na društvenim mrežama i kazala da je legitimno propitivati koaliciju HDZ-a i SDSS-a.

“Tome služi javni prostor, mediji, saborska govornica. To je sama srž demokracije. Ono što nije legitimno, jest širiti mržnju i netoleranciju prema manjinskim zajednicama u cjelini”, rekla je Obuljen Koržinek za N1.

Odvjetnik Zvonimir Hodak ne slaže se s izjavom Zlatka Hasanbegovića koji navodi da je premijer Andrej Plenković počinio kazneno djelo jer je neke političare optužio da su inspirirali i poticali napad na Markovu trgu, istaknuvši kako je to preusko shvaćeno.

“Svatko ima pravo da kaže što misli, to je sloboda govora. Ne može se odmah od nečeg činiti kazneno djelo. To je njegovo pravo da kao predsjednik Vlade i hrvatski građanin iznese svoje mišljenje i stavove”, te je dodao da ako se to brani onda smo odavno ušli u zonu sumraka, to onda više nije demokracija, prenosi hrvatski portal Denevo.hr.

Nastavi čitati

Politika

Uzalud dokazi o krađama identiteta: Tužiteljstvo BiH se proglasilo nenadležnim za prevare na lokalnim izborima

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić izjavio za BH Radio 1 da je za kriminal na lokalnim izborima nadležno entitetsko pravosuđe. Krađe identiteta bh. državljana nisu u nadležnosti Gordane Tadić i njenih tužitelja.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Gordana Tadić

Tužiteljstvo BiH proglasilo se nenadležnim za istraživanje izbornih prevara i krađe identiteta za predstojeće lokalne izbore. To proizilazi iz izjave koju je glasnogovrnik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić dao za BH Radio 1. On je kazao da je “praćenje regularnosti izbora u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH”.

“U slučaju da u tom procesu dođu do saznanja o elementima kaznenih djela, trebaju informirati nadležne pravosudne institucije – entitetske ili Brčko Distrikta ako su u pitanju lokalni izbori, odnosno državne ukoliko se radi o izborima na razini BiH”, kazao je Grubešić za BH Radio 1.

Pojednostavljeno, Tužiteljstvo BiH neće poduzeti ništa kako bi spriječilo brojne zloupotrebe prilikom registriranja birača za glasanje putem pošte, jer, smatra glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, prevare se odnose na lokalne izbore. Svoj stav državno Tužiteljstvo temelji na osnovu Krivičnog zakona BiH, odnosno poglavlja koje odnosni na izborne prevare.

“Ko krivotvori rezultate izbora ili glasanja za institucije Bosne i Hercegovine dodavanjem, oduzimanjem ili brisanjem glasova ili potpisa, netačnim brojanjem glasova, neistinitim upisivanjem rezultata u izborne isprave ili na drugi način, ili objavi kao konačan rezultat izbora ili glasanja koji ne odgovara obavljenom glasanju, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, navedeno je u članu 154 Krivičnog zakona BiH.

S obzirom na to da su lokalni izbori, a ne opći, Gordana Tadić je zaključila, a Boris Grubešić saopćio da Tužiteljstvo BiH nije nadležno da istraži na koji način je oko 50.000 bh. državljana fiktivno prijavljeno u drugim državama za glasanje putem pošte.

Međutim, Tužiteljstvo BiH, potvrdilo nam je nekoliko visokopoziocioniranih nositelja pravosudnih funkcija, nije uzelo u obzir ključne činjenice. Središnji birački popis je u nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, tj. institucije Bosne i Hercegovine. Dalje, brojnim bh. državljanima su ukradeni osobni podaci, a Zakon o zaštiti osobnih podataka je državni zakon koji je u nadležnosti Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH koja je državna instuticija. Kriminal sa biračkim popisima je počinjen u oba bh. entiteta i Brčko Distriktu, a bh. građani su nezakonito  prijavljivani u drugim državama.

“Sve to ima obilježje organiziranog i međunarodnog kriminala i Tužiteljstvo BiH je isključivo nadležno za ta krivična djela”, kazao je za Istragu jedan od visokopozicioniranih tužitelj u BiH.

Osim ovoga, prema Zakono o Sudu BiH, državno pravosuđe je nadležno i za kriminal iz entitetskih zakona ukoliko počinjena djela štete ugledu Bosne i Hercegovine.

“Sud je dalje nadležan za krivična djela utvrđena zakonima Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine kada ta krivična djela:

a) ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet, političku nezavisnost, nacionalnu sigurnost i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine;
b) mogu imati ozbiljne reperkusije ili štetne posljedice na privredu Bosne i Hercegovine, ili mogu izazvati druge štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili mogu izazvati ozbiljnu ekonomsku štetu ili druge štetne posljedice izvan teritorije datog entiteta ili Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine”, navedno je u članu 7 Zakona o Sudu BiH.

Ali bez obzira na sve to Tužiteljstvo BiH smatra da nije nadležno da istražuje kako su bh. državljani fiktivno prijavljivani u drugim državama, te kako im je pokraden identitet. Podsjetimo, Središnje izborno povjerenstvo BiH proslijedilo je još početkom rujna Tužiteljstvu BiH dokaze o zlouptrebama prilikom prijava za glasanje iz inozemstva. Nekoliko puta su članovi SIP-a pokušavali da organiziraju sastanak sa glavnom državnom tužiteljicom, ali Gordana Tadić se nije odazvala.

Izvor: istraga.ba

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x