Kontaktirajte nas na:

Politika

Božo Skopljaković: Dosta nam je političara i vizionara sa pogledom u prošlost

Nije dugo prošlo od potpisivanja sporazuma, kojeg su potpisale vođe vodećih stranaka, sa velikom željom da dogovor ne uspije, što se na koncu pokazalo i točnim.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Jedan od principa, koje su vođe usvojile u tom sporazumu je, „Intenzivno provoditi mjere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih osoba.“, istini za volju i ovdje nemamo zadovoljavajućih rezultata.

Prije samo nekoliko dana, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, boravio je  u Bugojnu, gdje je prisustvovao Svečanoj akademiji održanoj povodom obilježavanja Dana bugojanskih jedinica.

Dok je njegov šef potpisivao sporazum, sa „željom“ povratka prognanih i raseljenih, njegov stranački kolega član Predsjedništva, koordinirano je spremao govor za Bugojno, u kojem je, kako bi opravdao progon Hrvata iz Bugojna, oštro napao i okrivio upravo Hrvate i HVO, tako da ispada da smo sami sebe poubijali, prognali i da se sada ne želimo vratiti na svoje. Do kada ćemo slušati licemjerne izjave o suživotu i dobrosusjedskim odnosima sa figama iza leđa. Na žalost, narod onih koji su tvrdili kako to nije njihov rat najviše je stradao a da se to ne bi dogodilo i Hrvatima legitimno je bilo da organiziraju svoju obranu ujedinjeni u HVO.

Osuda HV i HVO krajnje je ne primjerena i licemjerna. Hrvatska stranka BiH osuđuje svaki pokušaj umanjivanja značaja i doprinosa kojeg su Hrvati dali u oslobađanju BiH. Postotak oslobođenog teritorija BiH, razmjerno broju Bošnjaka i Hrvata, govori tko je koliki doprinos dao u obrani države. Ako je HVO zločinačka organizacije, kako tvrdi gospodin Džaferović, kako to da se došlo do sporazuma da se transformiraju HVO i Armija BiH u Vojsku Federacije BiH te su spajanjem sa Vojskom RS nastale današnje Oružane snage BiH. Upravo su OS BiH uspješan i najbolji pokazatelj transformacije entitetskih u državne institucije a gospodin Džaferović, kao član Predsjedništva BiH, bi to trebao najbolje znati i cijeniti. Zar i Hrvati nisu dali svoj doprinos svemu tome. Hoće li gospodin Džaferović, sve ovo što je na koncu napravljeno, nazvati zločinačkom organizacijom i potkopati budućnost BiH kao države konstitutivnih naroda ili je ponovno figa iza leđa sa željom stvaranja unitarne jednonacionalne države.

Dosta nam je političara i vizionara sa pogledom u prošlost. Ostavimo da o prošlosti pišu povjesničari i sude sudovi a političari bi se morali napokon okrenuti i raditi na boljoj sadašnjosti i budućnosti kako bi zaustavili iseljavanje i osigurali bolji životni standard svakog građanina.

Ovim putem, pozivam sve političke snage u BiH da prestanu sa pozivanjem na prošlost stvarati bolju budućnosti jer to zasigurno nije dobar put. Svi smo mi nekomu ratni zločinci a i drugi su nama. Ako se budemo pozivali na prošlost, teško da ćemo ostvarivati postignute sporazume, koordinacije i želje da jednoga dana postanemo članica EU. Budimo otvorene i iskreni bez fige i planova iza leđa, pokažimo da nam je stalo do drugoga i prije nego saznamo njegovo ime, stoji u priopćenju Bože Skopljakovića predsjednika Hrvatske stranke BiH.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

REAKCIJE: I SDA za “razdruživanje”- za povratak na stanje prije Daytona

Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti “razdruživanje”, izravan je udar na Daytonski mirovni sporazum, priopćeno je iz SDA.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Bakir Izetbegović

Dodaju da je dogovor o funkcioniranju BiH postignut u Daytonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obvezu poštivati Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma.

– Svaki Dodikov konkretan potez protiv Daytonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Daytona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem”, niti se može “razdružiti”. Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovice stanovništva, navode iz SDA i zaključuju:

– Srpsko-hrvatski pokušaji “razdruživanja” BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nositelja takvih politika pred međunarodnim sudovima.

Podsjetimo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može funkcionirati i dodao da je, ako ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da „razdruživanje ne znači rat, osim ako bi međunarodni intervencionizam producirao takvo nešto“.

Ponovio je da nigdje nije zabranjeno da Republika Srpska provede referendum, te da Srbi imaju pravo razmišljati o tome i da bi im trebalo da biti prihvaćeno pravo na samoodređenje.

Dodik je istaknuo da se i Hrvatska otvoreno zalaže za status Hrvata u BiH.

– BiH je pogrešna zemlja, pogrešno koncipirana. Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa, složena država – rekao je Dodik za Pink

Nastavi čitati

Politika

Zoran Milanović: Izetbegovićeva supruga specijalizirala je u Zagrebu 1993., a sada nas nazivaju UZP-om

Predsjednik RH Zoran Milanović održao je u petak dugu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o aktualnim pitanjima, a dotaknuo se i Hrvata u BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Milanović o Izetbegoviću

Govoreći o BiH, obrazložio je svoj nedavni poziv Miloradu Dodiku kazavši kako bi i s vođom bh. Bošnjaka Izetbegovićem “htio pričati o pitanjima koja nas muče”.

Kada govorimo o suradnji, ja pokušavam doprinijeti rješavanju mizerne situacije Hrvata u BiH i računam na pomoć gospodina Plenkovića, pozovem Dodika koji je dolazio i ranije, o tome obavijestim Plenkovića, a na dan dolaska Dodika on mi sam kaže da ga je zvao Plenković, a meni to nije javio. Pitao me i da li da ide kod Plenkovića, ja sam rekao da obavezno ide.

Dignu se galamdžije iz Sarajeva – predsjednik SDA, sin puno talentiranijeg oca, čija supruga je ovdje u Zagrebu 1992. i 1993. specijalizirala – ne u Istanbulu nego u Zagrebu, a sad nas nazivaju udruženim zločinačkim pothvatom, i kaže da neće razgovarati sa mnom. Ja želim razgovarati s vođom bosansko-hercegovačkih Bošnjaka o problemima koje moramo riješiti.

Međutim, g. Plenković nema problem da tog istog gospodina koji se razmeće i hvali da će mi uskratiti svoje društvo (baš me briga) – primi u Zagrebu! I da tome preko nekog savjetnika obavijesti moj ured 15 min prije početka sastanka, kazao je Milanović.

Nastavi čitati

Politika

THOMAS MILLER: Čovjek koji je Puljiću rekao, “vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”

U američkoj saveznoj državi Illinois jučer je osvanula poruka bivšeg američkog veleposlanika u BiH Thomasa Millera koji je podsjetio na tamošnje Bošnjake na Bidenovo prijateljstvo prema BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Thomas Miller
Bivši američki veleposlanik u BiH Thomas Miller

“Joe Biden je dokazani prijatelj BiH prije, tijekom i poslije rata”, navedeno je u poruci Millera, prenose Vijesti.ba.

Tko je zapravo Thomas Miller?

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojim javnim istupa kada god je govorio o ulozi međunarodne zajednice u obepravljivanju Hrvata uvijek je spominjao kako mu jedan zapadni diplomata rekao: “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”.

Kardinal do današnjeg dana nije otkrio ime tog diplomate. No, Hrvatski Medijski Servis od pouzdanog izvora otkrio je o kojem je diplomatu riječ. “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”, doslovno tako kardinalu je rekao bivši američki veleposlaniku u BiH Thomas Miller, otkrio je izvor HMS-a, koji je zamolio da mu se ne otkriva identitet.

Miller je bio veleposlanik SAD-a u vrijeme kada je na čelu OHR-a bio Wolfgang Petritsch, a na čelu OESS-a američki diplomata Robert Barry. Barry je netom prije izbora predložio je izmjene Pravila i propisa Privremenog izbornog povjerenstva, koje je Povjerenstvo usvojilo 14. listopada 2000., mjesec dana prije održavanja izbora. Te izmjene poznate su kao Barryevi amandmani. Njima je omogućeno da čak trećinu izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda parlamenta FBiH izaberu Bošnjaci, iz većinski bošnjačkih županija, što je ustavni sud BiH, 2016. po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim i izbrisao iz Izbornog zakona BiH.

Istovremeno je tadašnji visoki predstavnik Wolgang Petritsch nametnuo ustavne amandmane prema kojima je bilo omogućeno da se uz pomoć jedne trećine izaslanika u nacionalnim klubovima, umjesto do tada polovice, može izabrati predsjednik i dopredsjednici FBiH i Federalna vlada bez stranaka za koje je glasovala većina Hrvata. Uz to dotadašnji paritet u Vladi FBiH je izmjenjen, pa je umjesto polovice određeno da Hrvati imaju tek trećinu ministarskih pozicija u Vladi FBiH.

Thomas Miler osobno se angažirao u sastavljaju Vlade FBiH, koju je činila tzv “Alijanse za promijene”, predvođena SDP-om, u kojoj su umjesto HDZ-a, stranke za koju je tada glasovala većina hrvatskih birača izašlih na izbore, Hrvate predstavljali minorna stranka Krešimira Zubaka Nova hrvatska inicijativa i Lijanovići.

Cilj projekta bio je napraviti vladu s unitarno-građanskim strankama koja bi provodila američke interesa u Bosni i Hercegovini, a u to vrijeme došlo je i do slabljenja utjecaja Europske unije.

Odgovor HDZ BiH, ali i ostalih prohrvatskih stranaka bio je osnivanje Hrvatskog Narodnog sabora u Novom Travniku i najava proglašenja Hrvatske samuprave. Milerov i Petritschew odgovor bio je smjena tadašnjeg lidera HDZ BiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, tenkovsko uništavanja Hercegovačke banke i pokretanje montiranih sudskih procesa protiv hrvatskih političara, prenose Vijesti.ba.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x