Kontaktirajte nas na:

Politika

MIRO LAZOVIĆ: “Nek se Srbija pogleda u ogledalo i prizna genocid…”

“Međunarodna zajednica bi morala konačno i promijeniti svoju praksu kada je u pitanju negiranje genocida, veličanje zločinaca i potpuno iskrivljavanje istine na prostoru bivše Jugoslavije koje se čini u RS-u i u susjednoj Srbiji”, kaže Lazović

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Miro Lazović

Član Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) i nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović u opširnom razgovoru za Vijesti.ba govori o aktuelnoj političkoj situaciji, predstojećim lokalnim izborima, Mostaru, Srebrenici, politici HDZ-a BiH…

– Aktuelna politička situacija nije ništa neobično na šta već nismo navikli. BiH u tom postdejtonskom periodu prolazi kroz stalne političke sukobe i nesporazume koji je drže kao taoca – kaže na početku razgovora Lazović.

Izbori mogu donijeti promjene

Današnja situacija, navodi, je imitacija vlasti – u FBiH nemamo vlasti već dvije godine od Opštih izbora, a Vijeće ministara BiH pokazuje da je u potpunosti blokirano etničkim politikama.

– Zbog toga BiH i ne ispunjava reforme koje je preuzela na svom evropskom putu, i u dubokoj je i političkoj i ekonomskoj stagnaciji – poručuje Lazović.

Posebno ga zabrinjava, navodi, što su društvo i društveni odnosi gotovo razoreni, a postavlja se pitanje kako će se ti odnosi u budućnosti uspostavljati.

– Bez integracije društvenih odnosa teško da može biti i stabilne države. Očekujem da bi se u narednom periodu, ukoliko optimistički želim posmatrati budućnost, morale otkloniti postojeće blokade unutar države, a i prema vani – jasan je Lazović.

Očekuje i da političari, koje smatra glavnim krivcima za stanje u kojem se nalazi BiH, konačno ili pod međunarodnom palicom ili na neki drugi način postanu svjesni da moraju raditi u korist države BiH i njenih građana.

– Dakle, mora se mijenjati politika ukoliko BiH želi bržim koracima ići ka vanjskoj i unutrašnjoj stabilizaciji – smatra Lazović.

Naš sagovornik također očekuje da bi predstojeći lokalni izbori u novembru ove godine, ukoliko budu održani kako je to i planirano, donesu promjene u određenim lokalnim sredinama.

– Ne mislim da može doći do nekih velikih i drastičnih političkih promjena. Stranke koje su i sada na vlasti dobro su organizirane i imat će svoj dio vlasti u znatnom dijelu lokalnih zajednica. Ali očekujem da u nekim sredinama – npr. u Tuzlanskom ili u Kantonu Sarajevo (KS) – može doći do nekih promjena, ukoliko se politički blokovi, kako najavljuju, budu potpuno homogenizirali i zajednički nastupili na izborima – potcrtava Lazović.

Heterogenost političke scene u BiH okarakterisao je najvećim problemom što se ta scena, ali i društveni odnosi generalno, ne mogu brže stabilizirati.

– Izbori će, barem ovdje u KS, biti dosta interesantni. Postoje određeni politički blokovi koji će se formirati. Ja se nadam da će i SPD uspjeti zajednički izaći u jednom koalicionom sporazumu za lokalne izbore i u tom kontekstu po prvi put pokazati da se socijaldemokratija može okupljati na jednom mjestu sa ciljem da se za Opšte izbore 2022. taj koalicioni blok širi i jača – naglašava Lazović.

Pobijediti sujete u Mostaru

Izuzetno neophodnim ocjenjuje da probosanski blok zajednički nastupi na predstojećim lokalnim izborima u Srebrenici i Mostaru.

U ta dva grada, nastavlja, zaista bi trebalo zanemariti sve ideološke razlike i jedinstvenim nastupom na izborima omogućiti građanima da konačno mogu birati i druge političke stranke, „a ne samo one etablirane koje su ih, konkretno u Mostaru, već dvadesetak godina držale kao taoce“.

– Ja mislim da u Mostaru treba slušati ono što govori Safa Oručević, čovjek koji je potpuno na liniji jedne građanske BiH, ali na način da se postepenim procesima stvari mijenjaju u tom gradu, svakako vodeći računa i o nacionalnim interesima. Mislim da bi sve ove probosanske stranke u Mostaru trebale konsultirati i razgovarati sa Safetom Oručevićem kako i na koji način da izađu na ove izbore – smatra Lazović.

Apeluje na sve probosanski orijentisane političke stranke u gradu na Neretvi da pređu preko nesporazuma i sujeta i građanima ponude zajedničku listu kandidata.

Uputio je kritike međunarodnoj zajednici, koja svake godine na dan obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici šalje poruke koje gode našim ušima, pogotovo Srebreničanima, ali između dva obilježavanja gotovo da ništa ne uradi na njihovoj realizaciji.

– Međunarodna zajednica bi morala konačno i promijeniti svoju praksu kada je u pitanju negiranje genocida, veličanje zločinaca i potpuno iskrivljavanje istine na prostoru bivše Jugoslavije koje se čini u RS-u i u susjednoj Srbiji. Od međunarodne zajednice očekujem da i u praktičnom smislu promijeni svoju politiku, a ne samo da verbalnom retorikom zadovoljava sujete pojedinaca u BiH – konstatuje Lazović.

Nek se Srbija pogleda u ogledalo i prizna genocid

Ne iznenađuje ga što ni 25 godina od okončanja rata u BiH u Srbiji nema spremnosti da prizna genocid u Srebrenici.

– Srbija je 25 godina zarobljena u prostoru i vremenu Miloševića. Okupirana je mitologijom koju nikako da prevaziđe. Srbija kao država i srpska politika su pod strahovitim utjecajem vrha Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja je bila inspirator velikosrpske ideologije 90-ih godina, i koja i dan-danas ne dozvoljava da se Srbija – i kao društvo, i kao država, i tamošnje političke partije – otrgnu ispod obruča koji faktički sve vrijeme manipuliše historijskim činjenicama na bazi mitologije – poručuje Lazović.

Međutim, mišljenja je da ipak mora doći do otrježnjenja i unutar Srbije na način da se priznaju relevantne činjenice koje su utvrđene međunarodnim presudama.

– Neshvatljivo je da Srbija jedina u ovom trenutku žmiri, gluha je i slijepa na sve ono što svijet 11. jula poručuje. Nema ozdravljenja srbijanske politike i društva bez priznavanja onoga što se desilo u Srebrenici i zločina koji su učinjeni u ime Miloševićeve politike i velike Srbije. Svakako, podržavam da se i zločini koji su učinjeni nad srpskim narodom obilježe i da im se da adekvatan značaj. Ali prioritet je da se Srbija konačno pogleda u ogledalo i prizna da je u Srebrenici u ime Miloševićevog režima počinjen genocid koji je međunarodno priznat od strane Haškog tribunala – govori Lazović.

Čović i HDZ BiH igraju dvostruku ulogu

Za Dragana Čovića i njegov HDZ BiH kaže da igraju dvostruku ulogu – verbalno šalju poruke da su za evropske integracije i da su predvodnici evropskog puta BiH, a u praksi faktički provode potpuno drugu politiku – politiku blokada, ucjena i dijeljenja BiH.

– Svake godine 18. novembra u Grudama obilježavaju propali projekat Herceg-Bosne, veličaju Matu Bobana. I to je u suštini ta njihova politika koja je i dalje prisutna – kazao je Lazović.

Šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u BiH, ambasadoru Johannu Sattleru, koji je Čovića okarakterisao „jednim od šampiona evropskih integracija u BiH“, ali i drugim predstavnicima EU poručio je da ne trebaju davati apriorne ocjene o bilo kojem političaru, pogotovo o Čoviću, prije nego li utvrde kakvo je njihovo djelovanje u praksi.

– Lako je izjavama i verbalnom politikom zamajavati i domaću i međunarodnu javnost, ali u suštini ocjenu svakog političara treba izvoditi iz onoga šta on konkretno radi i kakve poteze povlači na terenu – jasna je poruka Mire Lazovića.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH bi konačno morao prihvatiti činjenicu da ne može biti blokator svih procesa u FBiH.

– Zbog HDZ-a još nemamo federalnu vlast. HDZ još drži sve značajne finansijske institucije u FBiH, i od Dejtona do danas ne pušta te poluge finansijske moći. Mislim da je upravo zbog toga Dragan Čović došao u poziciju da šalje neprimjerene i neshvatljive izjave da Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pripada Hrvatima. Dakle, to su stvarne poruke Dragana Čovića, a ne one koje idu ka tome da on BiH bržim putem vodi u evropske integracije – zaključuje Lazović u razgovoru za Vijesti.ba.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati

Politika

MARKO VUČETIĆ: “Čovićev pakt s Dodikom je pakt izdaje Hrvata u BiH”

Univerzitetski profesor iz Zadra i bivši saborski zastupnik Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je Dodikova zabrinutost za Hrvate vrhunac historijske ironije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za PINK TV da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše i da je, ukoliko ona ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da razdruživanje ne znači rat, jedino ukoliko bi međunarodni intervencionizam produkovao tako nešto.

Univerzitetski profesor iz Zadra i bivši saborski zastupnik Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je Dodikova zabrinutost za Hrvate vrhunac historijske ironije.

„Dodikovo preuzimanje patronata nad Hrvatima u BiH, pod krinkom lažne zabrinutosti nad njihovom sudbinom u njihovoj državi vrhunac je historijske ironije koja pokazuje kako pogrešne i promašene politike vode prema tome da hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ostane bez vlastite države – Bosne i Hercegovine“, kaže Vučetić.

On dodaje kako su pogrešne politike sve one politike koje smatraju da je domovina Hrvata u BiH Hrvatska, a ne Bosna i Hercegovina.

„Ta pogrešna politika je, kako je to rekao fra Drago Bojić, Hrvate pretvorila u dijasporu u vlastitoj zemlji. Ta pogrešna politika se danas udružuje s onima koji su započeli rat Bosni i Hercegovini, s onima koji ni danas ne odustaju od ciljeva i namjera zbog kojih su pokrenuli ratove, samo što sada koriste nekadašnje neprijatelje – Hrvate, kako bi ih izigrali i zajedničkim izjavama doveli do ostvarivanja ciljeva politika rata i ratovanja“, smatra Vučetić.

Vučetić ističe kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini ostavljeni i izigrani.

„Zajednička izjava je zapravo pakt s Dodikom, a to je pakt izdaje. Zbog tog pakta se prešućuju krivci za rat, a to je najstrašnija izdaja – izdaja žrtava“, mišljenja je naš sagovornik.

Oni koji šuteći izvršavaju naloge krivaca za rat, pretvarajući ih u saveznike, izdajice su vlastitog naroda, vlastite nutrine i historijskog mišljenja, dodaje on.

„Najostavljeniji i najizdaniji narod zasigurno je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Put izdaje vodi prema Dodiku, a na tom putu postoje mnoge izjave i sve su izjave izdaje“, zaključio je Marko Vučetić.

Izvor: vijesti.ba

Nastavi čitati

Politika

REAKCIJE: I SDA za “razdruživanje”- za povratak na stanje prije Daytona

Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti “razdruživanje”, izravan je udar na Daytonski mirovni sporazum, priopćeno je iz SDA.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Bakir Izetbegović

Dodaju da je dogovor o funkcioniranju BiH postignut u Daytonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obvezu poštivati Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma.

– Svaki Dodikov konkretan potez protiv Daytonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Daytona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem”, niti se može “razdružiti”. Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovice stanovništva, navode iz SDA i zaključuju:

– Srpsko-hrvatski pokušaji “razdruživanja” BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nositelja takvih politika pred međunarodnim sudovima.

Podsjetimo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može funkcionirati i dodao da je, ako ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da „razdruživanje ne znači rat, osim ako bi međunarodni intervencionizam producirao takvo nešto“.

Ponovio je da nigdje nije zabranjeno da Republika Srpska provede referendum, te da Srbi imaju pravo razmišljati o tome i da bi im trebalo da biti prihvaćeno pravo na samoodređenje.

Dodik je istaknuo da se i Hrvatska otvoreno zalaže za status Hrvata u BiH.

– BiH je pogrešna zemlja, pogrešno koncipirana. Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa, složena država – rekao je Dodik za Pink

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x