Kontaktirajte nas na:

Politika

Azem Vlasi: Velikosrpski nacionalizam nije odustao od ideja za teritorijalnim proširenjem

Crnu Goru žele posrbiti cijelu i utopiti je u Srbiju. Prema Kosovu Srbija želi barem neki komad, na sjeveru. U BiH žele RS. Prema Crnoj Gori posao odrađuje Srpska Pravoslavna Crkva. Prema Bosni Milorad Dodik i njegova stranka.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Azem Vlasi

Politički analitičar iz Prištine i nekadašnji visoki politički funkcioner Azem Vlasi komentirao je u razgovoru za Vijesti.ba posljednja politička dešavanja na Kosovu, ali i u regionu.

Vlasi je komentirao izjavu kosovskog predsjednika Hashima Thacija koji je kazao kako Kosovo neće učestvovati u pregovorima sa Srbijom ako će ih voditi Miroslav Lajčak, koji je nedavno imenovan za specijalnog predstavnika EU za Zapadni Balkan.

Vlasi je istakao kako bi se kriza nastala na relaciji Beograd-Podgorica mogla prenijeti i na druge zemlje u regionu, a da je jedini put za i pronalazak trajnog mira odustajanje Srbije od svojih velikosrpskih ciljeva.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je prije nekoliko dana da neće učestvovati u pregovorima s Beogradom ukoliko će pregovore voditi Miroslav Lajčak. Kako gledate na ovaj stav predsjednika Thacija?

VLASI: Kosovska i srpska strana ne odlučuju ko će u ime EU i američke administracije posredovati i pomoći u pregovorima. Svaka strana izlaže i brani svoje stavove. Ni Lajčak u ime EU ni Grenel u ime Trumpa ne nameću svoje stavove već pomažu da strane dođu do prihvatljivog sporazuma. Prema ranijoj odluci Parlamenta Kosovo će u pregovorima predstavljati Vlada, što znači premijer.

Predsjednik Thaci je jasno poručio kako ima potpuno povjerenje u američko rukovodstvo.Da li to znači da nikakvi pregovori nisu mogući bez Amerikanaca?

VLASI: Kosovska strana svakako ima povjerenje u američko posredovanje i Amerikanci preko specijalnog izaslanika već su uključeni u dijalog. Ali i EU je u tome važan faktor. Kosovo je u Evropi i želi u evropske integracije. Vjerujem da ce Grenel i Lajčak dobro sarađivati na ovom poslu. Kad su Amerikanci tu, mi Kosovari se sigurnije osjećamo. No, glavni problem je na kosovskoj strani. Nema Vlade, ne zna se ko će voditi razgovore, nema ideja ni vizije kakav će biti ishod razgovora.

Kako ocjenjujete aktuelnu političku situaciju na Kosovu?

VLASI: Politička situacija na Kosovu je krajnje nepovoljna. U jeku borbe protiv korona virusa srušena je Vlada. Razlozi za to nikome razumnom nisu jasni. Kriza je nastala zbog neodgovornog ponašanja političke elite i pomame za vlast. Poslije najboljih izbora koje smo do sad imali, održanih u oktobru 2019., formirana je Vlada na osnovu izbornih rezultata. Jedan od koalicionih partnera u Vladi pokrenuo je postupak za njeno rušenje. Narod je izluđen, a na vidiku nema izlaska iz stvorene situacije.

Da li smatrate da bi se problemi nastali na relaciji Beograd-Podgorica mogli prenijeti i na druge zemlje u regionu, pogotovo na Kosovo i BiH?

VLASI: Ako se nastavi pogoršanje odnosa na relaciji Crna Gora- Srbija, realno je očekivati pogoršanje i odnosa Srbije sa BiH i Kosovom, pa i Makedonijom, jer velikosrpski nacionalizam nije odustao od ideja za teritorijalnim proširenjem. Crnu Goru žele posrbiti cijelu i utopiti je u Srbiju. Prema Kosovu Srbija želi barem neki komad, na sjeveru. U BiH žele RS. Prema Crnoj Gori posao odrađuje Srpska Pravoslavna Crkva. Prema Bosni Milorad Dodik i njegova stranka. Prema Kosovu tzv. Srpska lista u Parlamentu Kosova. U Makedoniji ostaje da se vidi šta će biti sa predstojećim izborima. Rusija, osloncem na Srbiju teži dokazati da NATO nema šta tražiti na Balkanu i ne može tu zaštititi nikoga. Tu može biti mira, po ruskoj i srpskoj viziji samo ako se Srbija zadovolji u svojim pretenzijama. A ratovi 90-ih su počeli zbog takvih pretenzija i upravo je srpska strana počinila tolike zločine. Ne smijemo dopustiti da se to ponovi. Mira će ovdje biti kada se Srbija konačno uvjeri da nema šta tražiti od svojih susjeda i da gleda svoja posla. | SB

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DRAGAN ČOVIĆ: Dok se ne promijeni Izborni zakon obavljamo samo operativne aktivnosti

Nakon sjednica predsjedništva HDZ-a i HNS-a u Mostaru medijima se obratio i njihov predsjednik Dragan Čović. On je govorio o predizbornoj kampanji koja je u toku, ali i drugim političkim aktuelnostima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Čović je kazao da će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti isključivo Izbornom zakonu, “dok to ne promijenimo bit će samo operativne aktivnosti”, kazao je.

Govorio je o sastancima s drugim strankama, kako će se oni dešavati i u vrijeme kampanje, ali da za promjene izbornog zakonodavstva treba šira podrška političkih subjekata.

“Svakodnevno svjedočimo da nam ne funkcionišu izvršna i zakonodavna vlast, pravosuđe, da ovo nije zemlja u kojoj bi željeli živjeti.

Ništa se neće moći desiti dok ne sjednu svi politički predstavnici i ne dogovore ključne stvari kao i provedbu onih 14 tačaka iz zahtjeva EU te zemlja dobije kandidatski status”, izjavio je Čović.

Kazao je kako HDZ očekuje da će dobiti sve načelnike gdje su Hrvati većina, “bez obzira na ovo što radi CIK, što izlazi iz zakonodavstva”.

“Znali smo da će to raditi, kako je izabran i ko je izabran. Bez obzira na to vjerujem da ćemo imati više načelnika i općinskih vijećnika nego prije četiri godine”, izjavio je.

Problem je Covid i ko može biti zaražen, dodao je, ali uvjeti su svima isti.

“Želim dobre i korektne kampanje, a neka rezultat bude po urađenom u posljednje četiri godine”, zaključio je Dragan Čović.

Nastavi čitati

Politika

Rodoljub Drašković: “Republika Srpska je dno dna Evrope, njom vlada autokratija”

Politički sistem u Republici Srpskoj je tako postavljen da vlada autokratija i volja jednog čovjeka, rekao je u emisiji “Puls” BN TV Rodoljub Drašković, predsjednik poslovnog sistema Swisslion.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Rodoljub Drašković

– Republika Srpska je dno dna Evrope zbog toga što je tako postavljen politički sistem, što vlada autokratija. Ko je Skupština Republike Srpske u liku jednog čovjeka, ko je Vlada Republike Srpske u liku jednog čovjeka – kaže Drašković.

Na pitanje voditelja: Ko je taj čovjek, Drašković je odgovorio:

– Pojma nemam, apstraktna ličnost…Ja se ne bavim ličnostima nego procesima.

Na insistiranje voditelja da kaže kako se osjeća, Drašković kaže:

– Baš se lagodno osjećam, baš se lagodno osjećam. Narod zna koje su to ličnosti, kako funkcionišu, gdje su…

Drašković je rekao da ne treba njega da pitaju o kriminalnim radnjama u Republici Srpskoj.

– Tu je govornica parlamenta Republike Srpske. Ako je istina 50 odsto od onog što se govori za tom govornicom, gdje su istražnih organi, da li funkcioniše zakonodavstvo u Republici Srpskoj? Zašto se ne pokreću sudski postupci?

Drašković je rekao da njegov povratak u Hercegovinu je prije svega put slučajnog prolaznika i želja tamošnjeg stanovništva da se pokrene propala privreda.

Objašnjavajući početke svog biznisa u Republici Srpskoj, on navodi da je podigao Industriju alata Trebinje, te da ništa ne duguje Republici Srpskoj.

– Odgovorno tvrdim da Poreskoj upravi Republike Srpske ne dugujem ništa. To dokazuju moji advokati. Tražim svoja zakonska prava za otpis potraživanja prije privatizacije, a tadašnji i sadašnji režim je isti koji se dogovarao sa mnom da će se to desiti- rekao je Drašković i dodao da IAT danas uspješno posluje, a da je on investirao u tu fabriku 37 miliona maraka.

 

Nastavi čitati

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x