Kontaktirajte nas na:

Politika

Saborski zastupnik Marko Vučetić o neuspjeloj državi, nebitnome Tuđmanu i njegovim bogatim generalima

Profesor filozofije Marko Vučetić unikatan je saborski zastupnik ne samo u aktualnome sazivu, nego i u povijesti našega višestranačja. U parlament je dospio iz nominalno desnoga sazviježđa, Mosta nezavisnih lista, da bi ubrzo postao pravom zvijezdom političke ljevice.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Marko Vučetić

Rođen je u Zadru 1977. godine. U Splitu je diplomirao filozofiju i povijest, a u istom gradu završio je i studij teoloških znanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. U Saboru volontira bez plaće, a za život zarađuje kao profesor na Filozofskom fakultetu u rodnom gradu. Njegov leksik, kao i slobodarski način razmišljanja, potpuno je neprispodobiv standardnom hrvatskom političkom svemiru.

Režimska tuđmanofilija jača je nego ikad, a vi ste se među rijetkima usudili progovoriti o retuširanju stvarnog lika Franje Tuđmana i hipokriziji takve prakse. Zbog čega većini građana, pa i oporbi, za istinu o Tuđmanu danas nedostaje hrabrosti, a živimo u demokratskom društvu?

– Zato što ono što postoji u Hrvatskoj nije društvo, nego u najboljem slučaju društvo u pokušaju. Ili, pak, društvo koje je propustilo nastati kada je nastala i država. Mi smo, dakle, država bez društva; mi smo zapravo poludržava koja se nije dovršila u institucijama, jer da jest, one bi vršile funkciju zbog kojih i postoje: određivale bi, definirale i usmjeravale društvene odnose. Ja govorim ono što mislim, a budući da više cijenim vlastitu samoću nego socijalnu okupaciju, kao i ravnopravnost umjesto hijerarhije, nemam nikakvih inhibitornih procesa da bih o Tuđmanu rekao ono što je on doista bio. A bio je, naprosto, čovjek koji se nije najbolje snalazio u povijesnim okolnostima. Možda se u njegovom slučaju radi o profesionalnoj deformaciji, jer je poznato da povjesničari moraju biti na distanci. Ali on je bio na distanci i prema sebi samome, pa je umislio da je on država, umislio je da je on i povijest i još štošta drugo. Uistinu je tužno da nam sve to uporno pokušavaju pretvoriti u tobožnje vrijednosti. Zar nisu tužni, primjerice, generali koji su se obogatili braneći zemlju koja je zbog siromaštva danas postala zemlja isposnika? Zar da i pred time šutim?

Tuđman bi glasao za Istanbulsku konvenciju, Tuđman bi bio najagilniji u borbi protiv emisije stakleničkih plinova… Govore li nebulozne projekcije mrtvog vođe u moderno vrijeme o manjku samopouzdanja i legitimiteta sadašnjih vladara?

– Sve navedeno nam govori da su svi oni koji su i danas u dosluhu s Tuđmanovom metafizičkom veličinom – kao onom veličinom koja je mjerodavna i obvezujuća za sve nas, za naš javni, ali i osobni i obiteljski život – zapravo potpuno zaposjednuti duhom feudalne logike. Oni su ti nad kojima se zapravo trajno vlada. Nad njima se, na njihovu i našu žalost, vlada bolnom iluzijom kako je jedna prolazna figura poput Franje Tuđmana za povijest i tijek razvoja cjelokupnog kozmosa utemeljujuća i bitna. A Tuđman je samo slučajna, lokalna, figura u povijesnom procesu dezintegracije istočnog bloka i nastanka nacionalnih država. Nastale su tad mnoge države diljem kontinenta u koje Tuđman nogom nije kročio. Tuđman je sa svojom antidemokratskom voljom koja je, na primjer, odbijala potvrditi legalno izabrane gradonačelnike kad nisu odgovarali njegovim političkim kanonima, zapravo bio eksponat u muzeju ironije koja vlada svijetom. On je dokaz da su nam država i demokracija nastale zahvaljujući povijesnom procesu, a ne fantazmagoričnim činom nekog utemeljitelja u umišljaju. Da budem potpuno jasan: Republika Hrvatska je nastala Tuđmanu usprkos, a ne zbog Tuđmana i po Tuđmanu. Oni koji se danas pozivaju na Tuđmana, oni koji danas žele državu kakvu je Tuđman htio, a to je država posve izručena njegovoj volji, mogu imati samo antidemokratski legitimitet. Taj legitimitet oni i imaju. Zato i jesmo država bez društva.

Što se može zaključiti iz činjenice da se obje HDZ-ove frakcije, i tzv. progresivci i tzv. konzervativci, jednako glasno zaklinju u mrtvog vođu i njegov put? Je li riječ o podsvjesnom refleksu pjesme “Druže Tito, mi ti se kunemo…?”

– Mislim da ste u krivu, jer posljednji u Hrvatskoj koji je brižno njegovao refleks zaklinjanja u Tita bio je upravo Tuđman. Sjetimo se samo onog njegovog parodijskog ukazanja u bijeloj uniformi. Ironija nam je i tada pokazala tko će biti eksponat u njezinom povijesnom muzeju. Progresivci i konzervativci koji se pozivaju na Tuđmana, koji Tuđmanom i za Tuđmana žele pobjeđivati, u HDZ-u i izvan HDZ-a, zapravo boluju od kognitivne disonance. Oni pokušavaju pomiriti dvije nepomirljive stvarnosti – progresivci vjeru da su napredni (i zato se pozivaju, ni više ni manje, nego na prošlost), a konzervativci vjeru da su čuvari tradicije (i zato žarko žele budućnost).

Ostatak intervjua pročitajte ovdje

Izvor: Slobodna Dalmacija

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

Zoran Milanović: Izetbegovićeva supruga specijalizirala je u Zagrebu 1993., a sada nas nazivaju UZP-om

Predsjednik RH Zoran Milanović održao je u petak dugu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o aktualnim pitanjima, a dotaknuo se i Hrvata u BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Milanović o Izetbegoviću

Govoreći o BiH, obrazložio je svoj nedavni poziv Miloradu Dodiku kazavši kako bi i s vođom bh. Bošnjaka Izetbegovićem “htio pričati o pitanjima koja nas muče”.

Kada govorimo o suradnji, ja pokušavam doprinijeti rješavanju mizerne situacije Hrvata u BiH i računam na pomoć gospodina Plenkovića, pozovem Dodika koji je dolazio i ranije, o tome obavijestim Plenkovića, a na dan dolaska Dodika on mi sam kaže da ga je zvao Plenković, a meni to nije javio. Pitao me i da li da ide kod Plenkovića, ja sam rekao da obavezno ide.

Dignu se galamdžije iz Sarajeva – predsjednik SDA, sin puno talentiranijeg oca, čija supruga je ovdje u Zagrebu 1992. i 1993. specijalizirala – ne u Istanbulu nego u Zagrebu, a sad nas nazivaju udruženim zločinačkim pothvatom, i kaže da neće razgovarati sa mnom. Ja želim razgovarati s vođom bosansko-hercegovačkih Bošnjaka o problemima koje moramo riješiti.

Međutim, g. Plenković nema problem da tog istog gospodina koji se razmeće i hvali da će mi uskratiti svoje društvo (baš me briga) – primi u Zagrebu! I da tome preko nekog savjetnika obavijesti moj ured 15 min prije početka sastanka, kazao je Milanović.

Nastavi čitati

Politika

THOMAS MILLER: Čovjek koji je Puljiću rekao, “vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”

U američkoj saveznoj državi Illinois jučer je osvanula poruka bivšeg američkog veleposlanika u BiH Thomasa Millera koji je podsjetio na tamošnje Bošnjake na Bidenovo prijateljstvo prema BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Thomas Miller
Bivši američki veleposlanik u BiH Thomas Miller

“Joe Biden je dokazani prijatelj BiH prije, tijekom i poslije rata”, navedeno je u poruci Millera, prenose Vijesti.ba.

Tko je zapravo Thomas Miller?

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojim javnim istupa kada god je govorio o ulozi međunarodne zajednice u obepravljivanju Hrvata uvijek je spominjao kako mu jedan zapadni diplomata rekao: “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”.

Kardinal do današnjeg dana nije otkrio ime tog diplomate. No, Hrvatski Medijski Servis od pouzdanog izvora otkrio je o kojem je diplomatu riječ. “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”, doslovno tako kardinalu je rekao bivši američki veleposlaniku u BiH Thomas Miller, otkrio je izvor HMS-a, koji je zamolio da mu se ne otkriva identitet.

Miller je bio veleposlanik SAD-a u vrijeme kada je na čelu OHR-a bio Wolfgang Petritsch, a na čelu OESS-a američki diplomata Robert Barry. Barry je netom prije izbora predložio je izmjene Pravila i propisa Privremenog izbornog povjerenstva, koje je Povjerenstvo usvojilo 14. listopada 2000., mjesec dana prije održavanja izbora. Te izmjene poznate su kao Barryevi amandmani. Njima je omogućeno da čak trećinu izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda parlamenta FBiH izaberu Bošnjaci, iz većinski bošnjačkih županija, što je ustavni sud BiH, 2016. po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim i izbrisao iz Izbornog zakona BiH.

Istovremeno je tadašnji visoki predstavnik Wolgang Petritsch nametnuo ustavne amandmane prema kojima je bilo omogućeno da se uz pomoć jedne trećine izaslanika u nacionalnim klubovima, umjesto do tada polovice, može izabrati predsjednik i dopredsjednici FBiH i Federalna vlada bez stranaka za koje je glasovala većina Hrvata. Uz to dotadašnji paritet u Vladi FBiH je izmjenjen, pa je umjesto polovice određeno da Hrvati imaju tek trećinu ministarskih pozicija u Vladi FBiH.

Thomas Miler osobno se angažirao u sastavljaju Vlade FBiH, koju je činila tzv “Alijanse za promijene”, predvođena SDP-om, u kojoj su umjesto HDZ-a, stranke za koju je tada glasovala većina hrvatskih birača izašlih na izbore, Hrvate predstavljali minorna stranka Krešimira Zubaka Nova hrvatska inicijativa i Lijanovići.

Cilj projekta bio je napraviti vladu s unitarno-građanskim strankama koja bi provodila američke interesa u Bosni i Hercegovini, a u to vrijeme došlo je i do slabljenja utjecaja Europske unije.

Odgovor HDZ BiH, ali i ostalih prohrvatskih stranaka bio je osnivanje Hrvatskog Narodnog sabora u Novom Travniku i najava proglašenja Hrvatske samuprave. Milerov i Petritschew odgovor bio je smjena tadašnjeg lidera HDZ BiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, tenkovsko uništavanja Hercegovačke banke i pokretanje montiranih sudskih procesa protiv hrvatskih političara, prenose Vijesti.ba.

Nastavi čitati

Politika

HEBRANG OTKRIVA TKO JE KRIV ZA STANJE U ZDRAVSTVU: Jedna žena zaustavila je sve

Pandemija koronavirusa još jednom razotkriva sve boljke hrvatskog javnog zdravstva, a do najnovije eskalacije došlo je zbog obustave opskrbe lijekovima od strane veledrogerija prema bolnicama. Veledrogerije su prekinule isporuku zbog nagomilanog duga bolnica, a predstavnici istih su demonstrativno napustili sastanak s vladajućima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Andrija Hebrang

Dug u zdravstvu raste već desetljećima, a paradoksalno je da doprinosi za isto rastu, a konstantno raste i dug te su pacijenti vrlo nezadovoljni, redovi čekanja ogromni… Također, iako iz bolnica konstantno stiže vapaj liječnika i ravnatelja da nedostaje zdravstvenog osoblja, prema statistici HZJZ-a njihov se broj posljednjih godina konstantno povećava, dok je pak pacijenata (stanovništva) sve manje…

Predsjednik udruženja veledrogerija pri HGK-u Tomislav Kulić potvrdio je u ponedjeljak da se kreće s obustavom lijekova ili značajnom redukcijom za 3/4 bolnica. Odlučeno je to nakon sastanaka s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošom, kad su predstavnici veledrogerija demonstrativno napustili sastanak i rekli ODLUČNO NE!

“Vlada će učiniti sve da ne dođe do nestašice lijekova. Imali smo jučer sastanak za koji bih rekao da nije naprasno prekinut. Ministar Marić ponudio je veledrogerijama iznos koji je trenutačno moguć. Dio novca pronaći će se rebalansom“, rekao je pak ministar zdravstva Vili Beroš.

O svemu smo razgovarali s bivšim ministrom zdravstva iz redova HDZ-a Andrijom Hebrangom.

NEMA BESPLATNOG RUČKA, NI ZDRAVSTVA

Hebrang ponavlja da problemi u zdravstvu traju desetljećima i da dug svakim danom raste za čak sto milijuna kuna.

“Današnji je dug višedesetljetni problem i nije nastao preko noći. Naše zdravstvo svojom tehnološkom opremljenošću, kvalitetom doktora i sestara prati najrazvijenije europske zemlje. U isto vrijeme, uplate u HZZO-u su najmanje,” smatra bivši ministar i uspoređuje izdvajanja za zdravstvo naših susjeda Slovenaca.

“Dok mi uplaćujemo u zdravstveni sustav oko 700 eura godišnje, nekakav realan minimum za zadovoljiti sve potrebe jest 1500 eura, kojeg imaju Slovenci”, rekao je Hebrang.

Da problem zdravstvenog sustava nije od jučer, znaju gotovo svi, a svaki ministar koji ulazi u to ministarstvo zna da mu u ruke pada “vrući krumpir”.

Hebrang smatra da je to klasični sindrom “besplatnog zdravstva” kojeg vučemo iz bivšeg socijalističkog sustava.

“To je naša stara tradicija da je zdravstvo besplatno. Tehnologija i ljudi napreduju, zdravstvo se razvija, sve je to puno skuplje, da ne govorimo o lijekovima”, rekao je Hebrang i upozorio da su sve zemlje provele reformu osim nas.

“Nama je nužna hitna reforma zdravstva i hitna sanacija zdravstvenog sustava. Dug je 11 i pol milijardi što je jako puno. Treba nam hitna reforma, prvenstveno zdravstvenog osiguranja”, rekao je Hebrang i otkrio tko je 2004. zaustavio cjelokupnu reformu zdravstvenog sustava.

“Mi smo 2004. imali reformu koja je prihvaćena od Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske banke. Na žalost, naš tadašnji partner HSS je to odbio, a ključna osoba koja je sve odbila bila je Ana Stavljenić Rukavina”, rekao je Andrija Hebrang.

Spomenuta gospođa poznata je političarka koja je u to doba bila članica HSS-a.

Stavljenić Rukavina u političkoj karijeri je promijenila nekoliko stranaka, tako je redom bila u HSS-u, HSLS-u, a skrasila se kod Milana Bandića te je danas potpredsjednica Zagrebačke gradske skupštine ispred Bandićeve stranke. Bila je i u Vladama Sanaderovog HDZ-a i SDP-a Ivice Račana. U Račanovoj Vladi bila je i ministrica zdravstva iz redova HSLS-a…

Gospođi Stavljenić Rukavini poslali smo upit s ciljem da odgovori na prozivke, no do trenutka objave ovog teksta nije odgovorila. Njen odgovor objavit ćemo po primitku.

Izvor: dnevno.hr

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x